Projekty financované EÚ

Zabíjačkové špeciality 2025

Už sa fašiang kráti, viac sa nenavráti. Spievalo sa v nedávnej minulosti po dedinách  v období, kedy vrcholilo obdobie zábav a ľudovej veselice. Toto obdobie končilo pochovávaním basy na fašiangovej tanečnej zábave, vždy v utorok o polnoci,  pred popolcovou stredou, kedy sa začínal 40 - dňový pôst, počas ktorého sa neorganizovali žiadne zábavy, svadby ani veselice.  Dnes už pochovávanie basy skôr organizujú rôzne folklórne súbory, alebo dobrovoľníci na dedinách počas fašiangových kultúrnych akcií väčšinou v sobotu. Sú s tým spojené rôzne pochody masiek, alebo stretnutia pri zabíjačkových pochúťkach, dobrom víne a dobrej muzike.

 

V obci Ladce sme v spolupráci s kultúrnou komisiou pripravili sobotné odpoludnie plné rôznych zabíjačkových špecialít a dobrého vareného vínka. Teplý čaj  na zahriatie bol nielen pre deti, ale aj pre dospelých.  Do tanca a na počúvanie hrala mužská spevácka skupina Mužáci Moravia, ktorá bola doplnená aj  o hosťujúcich muzikantov z Moravskej cimbalovej muziky.  Prítomní hostia si popri počúvaní slovenských, moravských a českých piesní, mohli na mieste ochutnať  zabíjačkové dobroty a pravé čerstvé fašiangové šišky s džemom. Spoločenské podujatie s názvom Zabíjačkové špeciality  sme organizovali jedenástykrát. Dalo by sa povedať, že v príprave tejto krásnej akcie nás už nič nemôže prekvapiť.  Každým rokom sa snažíme hosťom dodať kvalitu, každým rokom pridávame množstvo na prípravu pochúťok a každým rokom je málo. Svedčí  o tom aj to, že túto spoločenskú udalosť navštevuje z roka na rok viac hostí. Príprava celého podujatia a nie len zabíjačkových špecialít je veľmi zodpovedná, náročná a dôležitá. Je potrebné všetko načasovať tak, aby už na samotnej akcií všetko klapalo ako má. Na organizácií tohtoročných zabíjačkových špecialit sa podieľalo viac ako 25 ľudí. Boli to členovia kultúrnej komisie, dobrovoľníci, ale aj pracovníci obecného úradu. Samotné prípravy sa rozbehli už v piatok, keď sme varili huspeninu v priestoroch za domom kultúry a  následne sa pokračovalo v príprave ďalších skvelých zabíjačkový pochúťok. K fašiangom neodmysliteľne patria aj šišky, ktoré tak ako každý rok, pripravovali kuchárky v ZŠ, za čo im patrí veľká vďaka. Boli naozaj výborné.

 

Na záver ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na organizácií zabíjačkových špecialít 2025 a teším sa na ďalší ročník, ktorý je plánovaný na 7.2.2026.

 

 

Text: Dominik Koštialik

Foto: Peter Čačko - Impulz.press, Vladimír Zápalka, Ing. Katarína Kalusová